Hemşirelikte Muayene ve Hastaların Değerlendirilmesi
İlk Değerlendirme;
Hekim ve hemşire tarafından hastanın tıbbi hikayesinin alınması fiziksel psikolojik sosyal ve ekonomik faktörleri göz önüne alınarak fiziksel muayenesinin yapılmasını kapsayan tanımdır.
Yeniden Değerlendirme;
Hastanın genel durumu tanısı bulunduğu alan bakımalma isteği gibi durumlar göz önünde bulundurularak belirli aralıklar ile gereksinimlerine uygun şekilde değerlendirilmesidir.
Hastaların hemşire tarafından ilk ve yaniden değerlendirme süreleri;
İlk değerlendirme yatan hasta 2 saat yoğun bakım 2 saat acil servis 30 dk. Günü Birlik hasta 1 Saat derlenme odası 5 dk.
Yeniden Değerlendirme yatan hasta 4 saat yoğun bakım 1 saat acil servis 1 saat günü birlik hasta 1 saat,işlem sonrası ve taburcu öncesi derlenme odası 15 dk.
Fiziksel Değerlendirme Fiziksel Muayene Yöntemleri (İnspeksiyon Perküsyon olfaksasyon palpasyon ve oskültasyon) ile yapılır.
İnspeksiyon ( Göz İle Muayene)
Hasta İle ilk karşılaşıldığı anda başlar. Bazı hastalıklara direk inspeksiyon ile tanı koyulabilir. Fiziksel Muayenede genel muayene büyük oranda göz ile yapılır. Şikayet İle İlişkili alanın büyüklüğü düzgünlüğü yapısı gibi durumlar görülebilir.
Perküsyon ( Vurarak Muayene )
Vücut üzerine vurarak işitilebilir ya da titreşimleri hissedilebilir sesler oluşturarak kullanılan bir değerlendirme yöntemidir.
Oskültasyon ( Dinleyerek Muayene )
Doğrudan ve Dolaylı ikiye ayrılmak üzere. Doğrudan oskültasyon yardımcı işitme cihazı kullanılmadan vücut seslerinin dinlenmesidir. Örneğin eklem hareketleri sırasında oluşan sesleti ya da hırıltılı solunum dinleme. Dolaylı oskültasyon steteskop ve doppler kullanılmasıdır; bağırsak sesi akciğer sesi ya da kalp sesleri gibi.
Palpasyon ( El İle Muayane )
Muayeneyi yapan kişinin dokunma duyusu kullanarak hastanın fiziksel durumuna ilişkin veri toplanmasıdır. Palpasyon ile oluşan kas direncini azaltmak için ağızdan derin ve yavaş nefes alınması istenir. Palpasyonda ağrı oluşumunu değerlendirmek için hastanın yüzüne bakılır ağrı var ise bırakılır.
- Hafif Palpasyon: Deriyi 1-2 cm çökerterek yapılan muayenedir. Deri turgoru deri altı dokularda hissedilebilir.
- Derin Palpasyon: Deriyi 4-5 cm çökerterek yapılan muayenedir. Organlardaki büyüme yapı bozuklukları normalde bulunmayan yeni yapıların olup olmadığına duyarlılığına ve hareketliliğine bakılır.
Olfaksasyon (Koku İle Muayene )
Solunum havası gaita idrar ter ve hastadan alınan kültür gibi maddelerin kokusunun koku alma duyusuyla saptanmasına denir.
Daha fazla bilgi için bizlere 0312 925 57 27 nolu numaramızdan ulaşabilir ya da buraya tıklayarak iletişim formu oluşturabilir ya da sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.